Jos vastasit otsikon kysymykseen myönteisesti, olet tullut oikeaan paikkaan. Tuulivoima on näet alati suositumpaa suomalaisten keskuudessa. Tämä näkyy kaikilla mittareilla: niin tehtyjen sähkösopimusten määrässö kuin myös siinä, että erilaisten kuluttajabarometrien ja kyselyiden mukaan suomalaiset suhtautuvat yhä myönteisemmin tuulivoimaan. Vanhoja huhupuheita ei enää uskota nielemättä, ja tuulivoiman tuottajat ovat pyrkineet kertomaan toiminnastaan niin avoimesti kuin vain suinkin mahdollista.
Sinulla saattaakin jo olla sopimusasiat kunnossa: kotiin, mökille ja ehkäpä jopa omaan firmaankin tulee puhtaasti tuulivoimalla tuotettua sähköä. Miten tästä siis pääsisi niin sanotusti seuraavalle tasolle? Olet ehkä jo päässyt vastaamaan yhteen jos toiseenkin kyselyyn, jossa olet kertonut olevasi todellinen tuulivoiman fani. Kerromme tässä artikkelissa juurikin tästä: miten sinustakin voi tulla tuulivoiman ilosanoman sanansaattaja.
Suomen Tuulivoimayhdistys
Suomen Tuulivoimayhdistys on tuulivoiman etujärjestö Suomessa: siihen kuuluu yritys- ja henkilöjäseniäkin, joiden edunvalvonnasta yhdistys vastaa. Järjestö on perustettu vuonna 1988 ja se toimii Jyväskylästä käsin.
Yhdistyksen sääntöjen mukaan se edistää suomalaisen tuulivoimakapasiteetin laajentamista maassamme ja tiedottaa tuulivoiman monista hyödyistä alan toimijoille kuin ihan tavalliselle kansalaisillekin, joita asia sattuu kiinnostamaan. Yhdistyksellä on suhteita myös oppilaitoksiin ja kuntiin, jotta tiedon levittäminen ja tuulivoima-alan toimijoiden välinen yhteys muuhun yhteiskuntaan olisi mahdollisimman saumaton. Kuntia on perinteisesti kiinnostanut pitää yhteyttä yhdistykseen, sillä ne voivat periä tuulivoimapuistoilta erillistä tuulivoimaveroa.
Yhdistykseen voivat liittyä kaikenkokoiset tuulivoiman kanssa toimivat yritykset kuin myös yksittäiset henkilöt. Henkilöjäsenyyksissä on eritelty toisistaan ammattilaiset, jotka ovat useimmiten yksityisiä ammatinharjoittajia kuten konsultteja sekä tavalliset yksityishenkilöt, jotka haluavat vain olla mukana tukemassa yhdistyksen tavoitteita. Yksi yhteinen jäsenetu on Tuulivoima-lehti, jossa yritysjäsenet voivat mainostaa. Lehdessä jaetaan myös viimeisintä tietoa alalta ja sen muutoksista.
Kannatusjäseneksi?
Kuten jo mainittu, on yhdistyksen kannatusjäsenyys tarkoitettu niille, joita tuulivoima kiinnostaa ihan vain vaikkapa siksi, että oman kodin laitteet käyvät tuulisähköllä. Kannatusjäsenyyttä voivat harkita myös opiskelijat, joiden ala liittyy tuulivoimaan, sillä yhdistyksen jäsenyys on oivallinen tapa saada kontakteja tähän nousussa olevaan alaan harjoittelu- ja työmahdollisuuksia ajatellen.
Kannatusjäsenet saavat edellä mainitun Tuulivoima-lehden lisäksi myös yhdistyksen uutiskirjeen kerran vuodessa. Mikäli olet tekemässä tuulivoimasta itsellesi ammattia esimerkiksi konsultoimalla, voit myös päivittää jäsenyytesi ammatilliseksi henkilöksi.
Kiinnostaako oma sähkön tuotanto?
Varsinkin hieman isomman sähkölaskun saajat, kuten maatalousyrittäjät, ovat perinteisesti miettineet monia keinoja tuottaa edes osan omasta sähköstään itse, jotta lasku jäisi pienemmäksi. Tällöin harkinnassa ovat usein aurinkopaneelit, mutta kyselyiden mukaan yhä useampi maatalousyrittäjä on kiinnostunut myös omasta tuulimyllystä.
Tuulimylly onkin perinteisesti ollut maanviljelijän läheinen ystävä: sen voimalla on jo vuosisatojen ajan joko jauhettu omat jauhot tai sitten varsinkin Amerikan mantereella autettu nostamaan kaivosta vettä. Oma tuulivoimala ei siis ole mikään uusi ilmestys. Suomi on myös sen verran tasainen maa, että tuulivoimalla on oikein mukavasti potentiaalia sisämaassakin.
Oman tuulimyllyn saadakseen ei tarvitse olla edes maatalous yrittäjä jos haluat. Moni omakotitalon tai mökin omistajakin on kertonut haluavansa tuottaa edes osan käyttämästään sähköstä itse. Tuulivoimala on pitkäikäinen investointi ja varsinkin mökillä on mahdollista tuottaa kaikki käytetty sähkö tuulivoimalalla. Ja mikäli tuotantoa on toisinaan yli omien tarpeiden, voi ylijäämää myydä omalle sähköyhtiölle aivan kuin aurinkopaneelienkin omistajat.
Kunnon tuulivoimafani pitää myös sormia ristissä senkin asian puolesta, että tekniikan vielä vähän kehittyessä jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä ei ole temppu eikä mikään ostaa pihalleen omaa pientä tuulivoimalaa ja tuottaa sähkön lisäksi jo vaikkapa kaukolämpöä ihan itse.