Sähköä pidettiin aluksi outona luonnonilmiönä, jonka ainut arvo olisi puhtaasti viihteellinen: ihmiset kerääntyivät toreille kummastelemaan, kun vapaaehtoisille annettiin pieniä sähköshokkeja ja sähkö sai vaikkapa kuolleen sammakon taas sätkimään. Kukaan ei siinä vaiheessa ajatellut, että joskus tulevaisuudessa Suomessakin olisi sisällä yötä myöten yhtä valoisaa kuin päivällä. Nykyään suomalaiset ovatkin tottuneet alati kasvaviin sähkölaskuihin: niissä hinta muodostuu itse sähköstä, sähkön siirrosta ja sähköverosta, jonka perintä on siirtoyhtiön vastuulla. Näiden kolmen osa-alueen jakautuminen sähkölaskussasi on melko tasainen – kolmannes kutakin.
Kulutamme siis sähköä arkisena hyödykkeenä, mutta yhä useampi on kiinnostunut siitä, mistä sähkö niihin laitteisiimme ja kodinkoneisiimme oikein tulee. Lisäksi sähkön alkuperän vaikutukset ympäristöön ovat alkaneet nousta tapetille.
Tässä artikkelissa kerromme lisää kodin sähkön kulutuksesta ja siihen, millaista valtaa kuluttaja käyttää sähkömarkkinoilla. Pureudumme erityisesti tuulivoimaan, joka on viime vuosina alkanut kiinnostamaan kuluttajia entistä enemmän.
Näihin kotona kuluu sähköä
Kodin sähkönkulutuksen on helppo vaikuttaa itse säätelemällä sitä, mitkä laitteet ovat milloinkin päällä. Se, mikä on milloinkin kotisi pahin sähkön kuluttaja, riippuu ensinnäkin asumismuodosta ja elämäntavasta. Omakotitalossa, jossa pyykkikone käy joka toinen päivä, kuluu moninkertaisesti enemmän sähköä kuin yksiössä, jossa taloyhtiö tarjoaa pyykkituvan palvelut.
Valaistus
Oli asumismuotosi sitten omakoti-, kerros- tai rivitalo, muodostaa valaistus ison osan kodin sähkön kulutuksesta: tarkka osuus vaihtelee, mutta pyörii 20 prosentin vaiheilla hieman oman kulutuksen mukaan. Valaistus on tärkeää siksi, että Suomessa luonnonvalo on kortilla suurimman osan vuodesta. Helpoin tapa sähköä tässä on vanha ja tuttu: sammuta valot huoneista, joissa niitä ei tarvita. Kannattaa myös lisäksi käydä läpi polttimot ja selvittää, paljonko ne syövät sähköä.
Keittiö
Uuni ja liesi ovat suurimmalla osalla sähköisiä, joten enää ei tarvitse arvioida, montako sylillistä halkoja pitää hakata päivän aterioiden lämmittämiseen. Varsinkin uuni vie paljon sähköä, noin 10 prosenttia koko potista, koska se lämmitetään pitkäksi aikaa satoihin asteisiin. Sähkön kulutusta voi vähentää hyödyntämällä jälkilämpöä mahdollisimman paljon. Varsinkin hitaasti kypsyvät pataruuat onnistuvat yleensä paremmin juurikin näin. Myös jaakaappi on jatkuvasti päällä, mutta sen sähkönkulutusta voi laskea oikeastaan ainoastaan sammuttamalla jääkaapin ollesaan itse pitkiä aikoja muualla.
Pesuhuone
Kuten jo aikaisemmin toimme esiin, pyykin pesemiseen kuluu veden lisäksi myös sähköä ja kulutus riippuu ihan siitä, miten pyykkiä pesee. Oletetaan, että sinulla on oma pyykkikone ja asuitpa sitten omakotitalossa tai huoneistossa, on pyykkikone vastuussa hieman alle 10 prosentista kodin kuluttamasta sähköstä. Tätä voi pienentää pesemällä ainoastaan täysiä koneellisia, silloin kun on tarve.
Muut
Varsinkin kerros- ja rivitaloasunnoissa muiden asioiden energiankulutus muodostaa ison osan, jopa 16 prosenttia. Tähän kuuluu muun muassa kännykän lataaminen, joka vaikkapa Unibet-pelaajien on hyvä pitää mielessä. Uppoutuessaan laajaan pelien tarjontaan voi olla kuitenkin hyvä pitää mielessä, että sähköllä se puhelinkin ladataan. Mikäli haluat vähentää sähkön kulutusta tällä saralla, ei kannata pitää puhelinta koko ajan latausjohdossa, vaan ladata se kerralla täyteen vaikkapa nukkuessasi.
Miksi kannattaa harkita tuulivoimaa?
Tuulivoima oli vielä vuosikymmen sitten melko uusi tulokas Suomen sähkömarkkinoilla, mutta nykyään se on kasvattanut suosiotaan merkittävästi. Uusia voimaloita rakennetaan koko ajan ja yhä useampi niistä ei saa mitään erityistä tukea, vaan niiden kannattavuudesta päättävät markkinavoimat. Ja yhä useampi suomalainen on halunnut kotinsa sähkön olevan nimenomaan tuulivoimaa.
Suomi on tasainen maa eli vuoristot eivät pysäytä tuulia. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan huoletta rakentaa tuulivoimala myös muuallekin kuin rannikolle, ja myllyt ovatkin tuttu näky myös sisämaassa.
Varsinkin keväisin ja syksyisin Suomessa tuulee runsaasti, jolloin tuulivoimalat pyörivät yötä päivää täydellä teholla. Tällöin kannattaa tarkistaa oman sähköyhtiön tuulivoimatarjous, sillä pitkään jatkunut tuulinen sää tuppaa painamaan hintoja alaspäin. Otollisella hetkellä kannattaa sopia sähkösopimus mahdollisimman pitkäksi ajaksi, jolloin hinnanheilahtelut näkyvät vähemmän omassa sähkölaskussa.
Tuulivoima on täysin puhdas energianlähde, jota on käytetty itse asiassa jo vuosisatojen ajan. Tuulivoimaloiden ovat myös pitkän ajan investointeja paikalliseen energiantuotantoon ja koska Suomi tunnetusti on tuulinen maa, investointi on oikein hyvä. Tuulivoima on hyvin innovatiivinen energianlähde ja kotitalouksille markkinoitavat pienoistuulimyllyt saattavat vuosikymmenen loppuun mennessä olla aivan arkinen näky. Vanhastaanhan ne ovat olleet maatalousyrittäjien suuri apu omassa sähköntuotannossa.